Η Ιστορία του «ΑΘΛΗΤΗ»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΑΘΛΗΤΗ»

Εκεί που ξεκίνησαν όλα το 1966…

Δεκαετίες πίσω, το 1966 τα αδέλφια Ανδρέας και Νίκος Ζαπατίνας ξεκίνησαν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Ήταν ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας που εισήγαγε και πουλούσε μικροόργανα γυμναστικής για το σπίτι και συμπληρώματα για αθλητές, προωθώντας ένα νέο άθλημα, που έμελλε να γίνει από τα πλέον δημοφιλή, το Bodybuilding.

Το 1966 διοργάνωσαν τον πρώτο αγώνα Bodybuilding στην Ελλάδα στο θέατρο «Γλόρια» στην Ιπποκράτους και έκανε εντύπωση στο Αθηναϊκό κοινό. Νικητής ήταν ο  Αντώνης Λιβάνιος με δεύτερο τον Βασίλη Μπουζιάνα.

Το 1968, πιο οργανωμένοι πλέον και έχοντας διαδώσει το άθλημα περισσότερο, διοργάνωσαν στο Ξενοδοχείο Χίλτον το πρώτο Mr. Hellas, με νικητή τον Βασίλη Μπουζιάνα.

Παράλληλα, τον Μάιο του 1968, το πρώτο περιοδικό Bodybuilding έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα. Ήταν ο «Άδωνις», όπου αργότερα το διαδέχτηκε το περιοδικό «ΑΘΛΗΤΗΣ» και ακόμα αργότερα το «Bodybuilding and Fitness».

Από εκεί κι έπειτα ακολούθησαν πολλοί αγώνες και ο Ανδρέας Ζαπατίνας με την δυνατή του προσωπικότητα και τις καλές δημόσιες σχέσεις του στο εξωτερικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Bodybuilding στη χώρα μας και στην αποδοχή του από το ευρύ κοινό.

Η αναβάθμιση του αθλήματος κατά τη δεκαετία του `70.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας WABBA, και όταν πλέον διοργάνωνε το Mr. Hellas, πολλοί έμεναν έξω από την αίθουσα, αφού τα εισιτήρια είχαν προ πολλού εξαντληθεί!

Εκείνα τα χρόνια το Bodybuilding ήταν ένα νέο άθλημα και το κοινό ήταν ιδιαίτερα καχύποπτο. Ο Ανδρέας Ζαπατίνας έκανε αγώνα για να βγει το άθλημα από το περιθώριο και μέσω της προσωπικής επαφής που είχε με τους αθλητές στο κατάστημά του, τους συμβούλευε να έχουν ήθος και να είναι ευγενικοί μέσα κι έξω από τον χώρο των γυμναστηρίων γιατί αποτελούν την σημαία του αθλήματος.
Χαρακτήριζε το Bodybuilding ως «Άθλημα σαλονιού» και γι αυτό προτιμούσε να κάνει τις διοργανώσεις του σε γνωστούς χώρους θεάτρου ή σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Χίλτον. Ήταν ο πρώτος που υποστήριξε στη χώρα μας ότι η γυμναστική με βάρη είναι η βάση όλων των αθλημάτων και ότι τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα ό,τι άθλημα κι αν κάνεις.

Η χρυσή δεκαετία του `80.

Την δεκαετία του ΄80 το Bodybuilding βίωσε μια χρυσή εποχή στη χώρα μας και το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» υπήρξε ο άψογος διοργανωτής στους αγώνες της εποχής. Οι αθλητές έχαιραν της εκτίμησης του κοινού και ήταν συσπειρωμένοι γύρω από το άθλημα.
Από τις αρχές αυτής της δεκαετίας του `80 και μέχρι το καλοκαίρι του 2014 δύο πρόσωπα ήταν η εικόνα του καταστήματος «ΑΘΛΗΤΗΣ» προς τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί που υπήρξαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος για δεκαετίες ήταν: Ο Νίκος Βουτσίνος και η Μαρίνα Βικελή. Χιλιάδες Bodybuilders αλλά και απλοί αθλούμενοι της χώρας μας αγόρασαν την πρώτη τους πρωτεΐνη, τον πρώτο τους πάγκο γυμναστικής ή την πρώτη τους μπάρα από τον «ΑΘΛΗΤΗ».

Το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» είναι ίσως το μοναδικό κατάστημα στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, που παραμένει ανοιχτό πάνω από 50 χρόνια και μάλιστα στο ίδιο μέρος.
Η προσήλωσή του στην ποιότητα, αλλά και η αγάπη του κόσμου είναι τα στοιχεία που κράτησαν τον «ΑΘΛΗΤΗ» ζωντανό στις καρδιές όλων όσων έπιασαν, έστω και λίγες φορές μια μπάρα ή δύο αλτήρες στα χέρια τους.

Η ανάγκη για ανανέωση.

Εντούτοις τα τελευταία χρόνια ήταν πλέον εμφανές ότι ο «ΑΘΛΗΤΗΣ» χρειαζόταν ανανέωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό. Έτσι λοιπόν, την κατάλληλη χρονική στιγμή, αρχές του 2014, ο Νίκος Ζαπατίνας, μοναδικός πλέον ιδιοκτήτης του «ΑΘΛΗΤΗ», αφότου ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή το 1999, έκανε μία καθοριστική συνάντηση με μια ομάδα παλαιών αθλητών που θέλησαν να αναλάβουν το χρέος της συνέχισης του ιστορικότερου καταστήματος της χώρας μας.

Ο ΑΘΛΗΤΗΣ 50 Χρόνια μετά!

Από τα τέλη Αυγούστου και έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 το κατάστημα ανακαινιζόταν νυχθημερόν. Το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν μοναδικό!
Το κατάστημα «ΑΘΛΗΤΗΣ» είναι αυτήν την στιγμή το πληρέστερο κατάστημα αθλητικών συμπληρωμάτων και συναφών ειδών στη χώρα μας. Δεκάδες εταιρίες και εκατοντάδες προϊόντα, ετοιμοπαράδοτα, στις καλύτερες τιμές, και με την πληρέστερη καθοδήγηση από ειδικούς.

Ο «ΑΘΛΗΤΗΣ» όπως και παλιά, διαθέτει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά, εισάγοντας απευθείας πολλά από τα είδη του, αλλά και συνεργαζόμενος με επιλεγμένους αντιπροσώπους άλλων εταιριών.

Το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον ΑΘΛΗΤΗ αφού έκλεισε 50 χρόνια λειτουργίας.

Το αρχείο του ΑΘΛΗΤΗ είναι ήδη στον αέρα www.blog.Athlitis.gr.

Εκεί ξεκινήσαμε ήδη να ανεβάζουμε προς διάθεση όλων τα παλιά τεύχη των εκδόσεων ΑΘΛΗΤΗΣ. Είναι μια δουλειά που γίνεται σταδιακά και για να ολοκληρωθεί θα πάρει αρκετό χρόνο, όμως το σημαντικό είναι ότι έγινε η αρχή. Το αρχείο έχει να προσφέρει πολλά στη διάδοση της Ιστορίας του Σιδερένιου Αθλήματος της χώρας μας.